Chaoyue Zhang

Continuous Landscape

A crowded campus needs penetration of space and new public experience, which is the origin of this library. The new construction is lifted up from the ground, giving the ground floor back to public as continuous landscape and shortening students' route though the site. Continuous formation and slope roof allow people to reach the top-roof and have a fresh perspective of the campus. The ground and the roof turn into a uniformed landscape, creating more common space for users. In addition, the cantilevered space changes the previous library's inherent calm spatial quality and increases the vitality of the campus.

Slidable grille design is inspired by ancient Chinese casement which can be changed adapting to various climate. In this design, the arrangement of different size and combination of grille meet the requirement of different programs in the library. With the diversification of interiors programs as well as weather, the exterior appearance will change accordingly.